התנגדות לצוואה
עו"ד אילנית שבת (חלפון), נוטריון.
מעוניינים בייעוץ או בייצוג בנושא התנגדות לצו קיום צוואה ?
צרו קשר עם משרדנו בנתניה, בטל' 09-8335767
רח' התהילה 38 נתניה, חניה חופשית חינם בכל שעות היום.
תשלום בכרטיס אשראי, בשיק או במזומן.
למפת הגעה להגעה למשרדנו לחצו כאן.
מתי אנו מגישים התנגדות לצוואה ?
התנגדות לצוואה כרוכה במתן תשובה למספר שאלות מקדמיות. בינהן: האם עריכת צוואה הינה סוף פסוק ? האם אנו יכולים לערער על צוואה שערך פלוני? אם התשובה לשאלה האחרונה חיובית, מתי אנו יכולים להתנגד לצוואה וכיצד יש לעשות זאת ?
נקודת המוצא היא, שכאשר אדם עורך צוואה, אין אנחנו יכולים לעשות דבר ביחס לצוואה. המצווה - עורך הצוואה - יכול, לפי רצונו הבלעדי, לשנות את הצוואה שערך או לבטלה. הצוואה עשויה לקבל תוקף, רק לאחר פטירתו של המצווה. לאחר פטירתו של המצווה, רשאים הזוכים על פי הצוואה להגיש בקשה למתן צו קיום צוואה. חשוב לזכור, שללא קבלת צו קיום, לא ניתן לעשות שימוש בצוואה או לתבוע זכויות מכוחה. צו הקיום, הוא, אמנם, "רק" צו פורמלי; אך בלעדיו לא יכולים הזוכים מכח הצוואה לממש את זכויותיהם.
מענה לשאלה שנשאלה בכותרת, ינתן בפסקאות הבאות.
מה קורה כאשר ישנם כאלה הנפגעים מצוואה ?
מה קורה כאשר ישנם מי שנפגעים מצוואה, כלומר, הם היו אמורים לרשת את המצווה אך הודרו או חלקם הוקטן בצוואה ? האם יש באפשרותם לנקוט בהליך משפטי לביטול רוע הגזרה ? התשובה הינה חיובית בהחלט. אך הדבר תלוי, כמובן, בקיום עילה להתנגדות לצוואה (על כך להלן). אם כן, באופן עקרוני, הנפגעים מצוואה, רשאים להגיש התנגדות לצוואה, ובלשון משפטית "התנגדות למתן צו קיום צוואה". עם זאת, חשוב מאד להדגיש, כי יש להם מועד מוגבל מאד להגשת ההתנגדות ואם חלף המועד הזה, היכולת שלהם להתנגד לצוואה פוחתת באופן משמעותי ביותר.
מהו המועד להגשת התנגדות לצו קיום צוואה ?
המועד מתחיל עם הגשת הבקשה למתן צו קיום צוואה ועד לרגע שבו ניתן הצו. כל עוד לא ניתן הצו, קיימת אפשרות עקרונית להגיש התנגדות לצו קיום צוואה, הגם שהתקנות מקציבות אך ורק 14 ימים להגשת התנגדות ממועד פרסום הבקשה בעיתון יומי וברשומות. יש להקפיד להגיש את ההתנגדות בתחום זה של 14 הימים. עם זאת, פעמים רבות מתירים הגשת התנגדות לצו קיום צוואה גם לאחר חלוף 14 ימים. המצב משתנה לחלוטין לאחר שהצו ניתן. ממועד זה והלאה, מי שרוצה להגיש התנגדות לצו קיום צוואה מחויב לעמוד בקריטריונים נוספים שנדרשים על פי חוק. קריטריונים אלה, הינם, לעיתים, קשים ביותר להוכחה ובכך, למעשה, המבקש להתנגד באיחור למתן צו קיום צוואה עלול לאבד את זכותו.
אילו טענות (עילות) מעלים במסגרת התנגדות לצוואה?
העילות המשפטיות המקובלות במסגרת הגשת התנגדות לצוואה נחלקות למספר נושאים:
(א). כושרו של המצווה לערוך צוואה: במרבית ההתנגדויות לצווי קיום צוואה אנו יכולים למצוא טענות המתייחסות לכושרו של המצווה לערוך צוואה במועד עריכתה ובלשון החוק "צוואה... שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה". המדובר בטענה מאד שכיחה במרבית המקרים, כדי להוכיח שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה, יש להציג בפני בית המשפט את החומר הרפואי של המצווה לאורך השנים. הדבר נעשה על ידי מתן צו שבית המשפט מוציא במסגרת הליך התנגדות לצוואה. צו זה מאפשר לכל אחד מבעלי הדין להוציא את כל החומר הרפואי של המצווה מהמוסדות הרפואיים השונים, וזאת בהתאם להוראות הצו המשפטי.
(ב). התערבות בעריכת צוואה: טענה נוספת שהינה נוכחת במרבית ההתנגדויות מתייחסת להוראת החוק האוסרת על נהנה לקחת חלק בעריכתה של צוואה. חשוב מאד לציין, שאם בית המשפט מגיע למסקנה שהנהנה לקח חלק בעריכת הצוואה, אין לו שיקול דעת להכשיר את הצוואה. כלומר, בית המשפט יהא מחויב להורות על ביטולה של הצוואה או לכל הפחות לבטל את הוראות הצוואה המזכות את הנהנה על פיה. לאור תוצאותיו הקשות של סעיף זה, קבעה הפסיקה שיש לפרש את הוראות סעיף החוק הזה בצמצום ולא בהרחבה. ההלכות הפסיקתיות הנוגעות לסעיף חוק זה הינן רבות ולצורך הבנת הוראת סעיף זה ייועד מאמר נפרד.
(ג). השפעה בלתי הוגנת, אונס ואיום. טענה נוספת, שיש לה נוכחות בהתנגדויות רבות, היא הטענה לפיה המצווה ערך את הצוואה בשל השפעה בלתי הוגנת שהפעיל עליו הנהנה על פי הצוואה. אף ביחס לטענה זו קיימים קריטריונים רבים. הנקודות החשובות שיש לדעת ביחס לטענה זו הן: ראשית, מי שצריך להוכיח את הטענה הזו, הוא מי שטוען אותה כלומר המתנגד (למעט, מקרים מסוימים). שנית, לרוב, טענה זו עולה בהקשר בו המצווה נמצא במצב פיזי ירוד, שגורם לו להיות תלוי בנהנה. במצבים כאלה, כאשר קיימת תלות בין המצווה ובין הנהנה, יכולה להתעורר חזקה בדבר השפעה בלתי הוגנת. הרעיון הטמון בטענה זו הוא, שהמצווה מבטל את רצונו בפני רצון הנהנה על פי הצוואה, וזאת בשל איום, פחד או תלות שקיימת לו בנהנה. טענה זו לא קל להוכיחה אולם, ישנה פסיקה לא מבוטלת שבה בוטלו צוואות בשל השפעה בלתי הוגנת.
לסיכום
הפירוט שניתן לעיל, ביחס לטענות המועלות כנגד צוואה, הינן טענות על קצה המזלג. ההלכות הפסיקתיות הנוגעות להגשת התנגדות לצוואה הינן רבות ומורכבות ועל מנת להגיש התנגדות לצוואה אשר תצלח, יש לדעת ולשלוט בפסיקה המורכבת הנוגעת לענין זה.
צרו קשר עם עו"ד אילנית שבת (חלפון)
לקבלת ייעוץ, ייצוג ועריכת צואות והסכמים במשפחה, על ידי עורכת דין אילנית שבת, נוטריון צרו קשר: טל' 09-8335767, רחוב התהילה 38 נתניה, חניה חופשית חינם בכל שעות היום.